fredag 19 september 2014

Statarsonen som blev tegelbruksägare

Farmors mormors far Erik Olsson föddes 1823 och växte upp på en bondgård i Bro, nära Ullfors, i Tierps socken. Han är näst äldst i en skara på sju barn. Yngsta brodern Lars bor hemma på gården tills han gifter sig och flyttar då till Björkby i Gamla Uppsala socken. Där sliter han som statdräng innan familjen flyttar in till Uppsala.

Lars äldste son Erik föds 1863, precis innan familjen flyttar från Tierp. Men Erik bestämmer sig för att göra något mer av sitt liv. Han får anställning som mekaniker vid Skoglund & Olssons mekaniska verkstad i Gävle, blir senare föreståndare vid ett tegelbruk i Östersund och kommer slutligen något år efter den stora branden till Sundsvall, där han anställs som föreståndare för dåvarande Öquist & Johanssons tegelbruk. Erik fortsätter att gneta och spara tills han år 1897 övertar företaget, startar Högoms ångtegelbruk och allt eftersom bygger ut det till Norrlands största och Sveriges modernaste tegelbruk. Vid det här laget har Erik tagit sig efternamnet Laurent. Högoms tegelbruk kom att bli ett av de största i hela Norrland och drevs till 1960-talet.


Erik Laurent med familj bodde i den så kallade ”Villan”, en ståtlig bostad som låg mittemot rättargården (som fortfarande finns bevarad som minnesmärke) på Selångeråns norra sida. Där bjöds till storslagna middagar och gästerna anlände oftast med egen båt som lade till vid ångbåtsbryggan längs åkanten.

Laurents sågverk vid Selångersån, omkring 1916. Bild från Sundvalls museum.

Erik flyttar 1911 till Sundsvall med sin familj, där han blev invald i stadsfullmäktige och senare även ordförande i drätselkammaren (motsvarande kommunstyrelsen). Ett långt kliv från ungdomens torftiga drängkammare.

Eriks far Lars Olsson bor i Svartbäcken i Uppsala och försörjer sig som arbetskarl fram till 1889 då han också flyttar upp till Selånger tillsammans med hustrun Greta Stina och Eriks två yngsta syskon.

Erik Laurents familjegrav, Sundsvall Gustav Adolfs begravningsplats. Bild från Sundsvalls museum.

Eriks son, Erik Laurent d.y., blev skådespelare och operettsångare. Han studerade vid Stockholms musikkonservatorium och i Dresden och Wiesbaden och medverkade i en rad filmer. Bland annat i Lyckans gullgossar från 1932, där han spelar tennistränaren Richard Gordon. Flertalet grammofoninspelningar med Erik Laurent finns, bl.a. ”Det ordnar sig alltid” från samma film.
Och nog ordnade det sig alltid för statarsonen från Tierp.
 
Filmaffisch för Lyckans gullgossar. Bild från Nordic Posters.
 

4 kommentarer:

  1. Hej!

    Jag googlade runt lite igår och kom in på din blogg. Jag läste lite och så kom jag på vem du var. Kul att du kom igång med en blogg.

    Hälsningar

    din släkting Jenny

    SvaraRadera
  2. Kul att du hittade hit, åttamänningen. Måste erkänna att jag blev inspirerad av din blogg. Hoppas du inte tycker att jag snott alltför mycket av upplägg och layout från dig.

    SvaraRadera
  3. Nädå, ingen fara.

    Jag hade glömt att vi var släkt på mer än ett sätt. Inte bara genom Lundberg utan även genom Gelotte.

    Jag såg att du nämnde i ett inlägg att du var släkt med Gille. Jag har en bekant som också har en släktforskningsblogg som heter finafamiljen (du hittar en länk till den på min blogg) och hon har en Gille i sitt släktträd som hon skrivit flera inlägg om.

    /Jenny

    /Jenny

    SvaraRadera
  4. Tack för tipset! Jag tror jag har kollat som hastigast på finafamiljen-bloggen, men jag ska definitivt kolla den lite noggrannare nu. Gille finns ganska långt tillbaka i tiden för min del, i Österby och Lövsta bruk fram till tidigt 1700-tal.

    SvaraRadera