söndag 2 oktober 2016

Ur farfars fars dagbok - en blöt oktober

Min farfars far Johannes Persson skrev ner lite anteckningar om livet som torpare i Gåvastbo i Tierps socken. Vi kan konstatera att oktober månad var betydligt blötare för exakt 111 år sedan.

...Wretlings myrn och skulle plöja men det blef bara regn så vi måste köra hem. Söndag d 1 oktober eller Mikaelisöndag är jag hemma. I dag begrafver de Edéns hustru i Fjellen som har slutat sin jordevandring efter en långvarig sjukdom.
I denna veckan emellan den 1 Oktober och 8 Oktober har det regnat nästan hvarenda dag, så det är nu så mycket vatten så det står opp på ängen så vi kan ej plöja. Vi har nu fått tröskverket i ordning jemte skakverk. Så igår Lördag d 7 Okt så profva vi det och det gick bra. Skakverket är nog bra att hafva det å, fast det blir mycket boss i säden så det går allt sent att kasta.

Söndag d 8 Okt 1905 regnar det äfven och blåser och är ruskigt. Måndag d 9 Okt tröskade vi korn åt Boströms och körde grus i vandringen. Tisdag d 10 Okt var vi på Tobo ängarne och räfsade ihop nyvälle. Onsdag den 11 Okt hade vi Petter Larsson till hjälp å slaktade en tjur och en fåra. Torsdag d 12 var jag till marknan och sålde halfva tjuren som vägde 73 kilo och fick 45 öre kilo och fåret som jag fick 70 öre kilo för, så jag gav Arvid 20 kr, betalade mor 15 kr, köpte en gris 10 kr m m smått.
Fredag d 13 plöjde jag, lördag d 14 tröskade vi korn, hade Paul i Fjellen och Boströms pojkar till hjälp, var till Kellins i Källbo med ett halmlass som vi var skyldig dom. Arvid var till Bogärdet för Bokauktion på kvällen och handlade tre böcker åt mig, en liten bok som kallas bönens bok och en predikan af E J Lekman och var kallad Vinterkväll.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar