söndag 23 oktober 2016

Ur farfars fars dagbok - del 2: kallt och fruset

Den blöta början på oktober 1905 övergick i slutet av samma månad till rena vintern:

Söndag d 15 Oktober är det kallt och hopfruset och det ser ut som om vi intet skulle hinna plöja ifrån oss nu igen. Verner är hemma å hälsar på han har flyttat till Uppsala nu. I denna veckan mellan den 15-22 Oktober har det varit vinter, det har snögat och varit kallt. Måndag d 16 okt. kastmaskina vi råg. Tisdag den 17 och Onsdag d 18 bråkade vi lin. Torsdag d 19 och Fredag 20 var Arvid till kvarn och jag körde in ved, sen på afton var till Tobo med två gröppåsar som vi skickade till Söderfors.

Lördag d 21 tröskade vi råg så vi har slutat tröskat rågen nu. Söndag 22 Oktober är det bbfäst vid Fjellen få se om jag kan komma att gå dit i afton. Måndag d 23 Okt kastade vi rågen. Tisdag d 24 Okt skulle vi tröska korn men vi körde sönder tröskverket. Vi körde vandringsringen tvärt af.

Onsdag d 25 plöjde vi. Torsdagen den 26 plöjde vi äfven på Storedalen. Det går ej något bra för det är snö och vatten så det är så slaskigt. På Torsdag d 26 slaktade vi en sugga Fred. D 27 plöjde vi på framängen. Lördag d 28 hade Per Eriksson i Fastebo till hjelp att skrufva ihop hjulet på tröskverket. Snön har nu gått bort igen så det är nu sommar fast det är mycket med vatten och smutsigt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar